Projekt kontra realizacja - aranżacja mieszkania w stylu skandynawskim

piątek, 31 maja 2019


Dzisiejszym tematem będą inspirowane fiordami, rozległymi lasami oraz naturalnymi surowcami skandynawskie wnętrza ukazane na przykładzie realizacji projektu mieszkania w Krakowie. Prezentowana realizacja obejmuje salon z aneksem kuchennym, przedpokój z korytarzem, sypialnię i dwie łazienki. Jeśli jesteście ciekawi różnic między etapem projektowym a finalnym obrazem wnętrz na tle kontrastu wizualizacji i zdjęć z realizacji, zostańcie z nami :) Zapraszamy do lektury!

Słońce, drewno, geometria

W skandynawskiej aranżacji mieszkania w Krakowie spotkamy przestronne, jasne oraz pełne słońca wnętrza, emanujące ciepłym i przytulnym charakterem. Miękkie formy pogłębiają domową atmosferę, tworząc wraz z pastelowymi barwami obraz spójnych i harmonijnych wnętrz. W salonie z aneksem kuchennym rolę dominanty pełni, stojący naprzeciw telewizora, wypoczynek z szezlongiem intensywnego, żółtego koloru. Przy sofie znajduje się drewniany stolik kawowy, którego nowoczesna forma nadaje wnętrzu lekkości. Uwagę zwracają również geometryczne akcenty, pojawiające się na poduszkach, ścianie oraz płytkach pod kuchennymi szafkami.

Realizacja - salon z aneksem kuchennym

Projekt - salon z aneksem kuchennym i żółtym wypoczynkiem - dominantą - na pierwszym planie

Realizacja - strefami kuchenna z geometrycznymi płytkami

Projekt - strefa kuchenna z geometrycznymi płytkami

Realizacja - salon z aneksem kuchennym, widok na ścianę z tv i wiszącymi szafkami w asymetrycznym układzie
W tej stonowanej i jednocześnie bardzo subtelnej kolorystyce, która łączy odcienie szarości, bieli, beżu oraz brązów intensywne akcenty żółci i zieleni ożywiają przestrzeń, nadając jej oryginalnego wyrazu. Zdecydowane kształty smukłych hokerów, stojących przy kuchennej wyspie, odważnie kontrastują miękkie formy pozostałych elementów, podkreślając indywidualny charakter aranżowanego miejsca. Asymetryczne szafki nad telewizorem oraz lampy wiszące podtrzymują wrażenie lekkości, dopełniając całościowy obraz wnętrza. Przysufitowe listwy oświetleniowe nadają przestrzeni finezyjnego i eleganckiego charakteru. W salonie nie bez powodu zdecydowano się na wyspę kuchenną, która nie tylko ułatwia przyrządzanie posiłków, ale jednocześnie rozgranicza strefę kuchenną od strefy dziennej. Nieopodal aneksu kuchennego znajduje się stół jadalniany, którego w tak przestronnym wnętrzu nie może zabraknąć ze względu na swoją niebagatelną rolę, integrując i pogłębiając relacje domowników podczas spożywania wspólnych posiłków przy stole.

Realizacja - strefa jadalniana

Projekt - strefa jadalniana

Natura, asymetria, las

Inspirowane bujnie występującą tajgą, przemarzniętymi, górskimi szczytami oraz samym życiem Skandynawów wnętrza mieszkania w Krakowie skrywają w sobie tajemniczy charakter dzikiej natury, zapraszając do odpoczynku i zrelaksowania się w tych przytulnych czterech ścianach. Monochromatyczny korytarz prowadzi nas od samych drzwi wejściowych do pokoju dziennego oraz sypialni. Po drodze możemy oglądać wiszące na ścianach obrazy, nawiązuje motywem do stylu skandynawskiego. W tym aranżowanym mieszkaniu, gdzie ideą przewodnią jest natura, w większości pomieszczeniach zostało zastosowane drewno. Tylko w przedpokoju oraz kuchni spotkamy - przede wszystkim ze względów funkcjonalnych - płytki podłogowe. W korytarzu również pojawiają się geometryczne akcenty, nawiązujące do płytek w kuchni - znajdziemy je na asymetrycznych, biało-szarych frontach szafy wnękowej, którą charakteryzuje kompleksowość oraz oryginalny i nowoczesny design. Wybrana szafa pozwala przechowywać m.in. odzież wierzchnią oraz obuwie, pozwalając na łatwiejsze utrzymanie porządku w przedpokoju. 

Realizacja - korytarz prowadzący od drzwi wejściowych do pokoju dziennego i sypialni

Realizacja - fragment przedpokoju z dużym lustrem

Projekt - fragment przedpokoju z lustrem

Realizacja - szafa wnękowa z biało-szarymi frontami(drzwiami) i z czarnymi uchwytami

Projekt - szafa wnękowa z biało-szarymi frontami(drzwiami) i z czarnymi uchwytami 

Monochromatyzm w krainie snów

Na kolejną część wnętrz mieszkania w Krakowie składa się sypialnia, zaprojektowana zgodnie z motywem przewodnim projektu. Monochromatycznym szarościom towarzyszą geometryczne wzory, znajdujące się na jednej ze ścian pomieszczenia, a ciepły odcień drewna i żółta barwa światła pogłębiają przytulną atmosferę intymnego azylu. W tak zaprojektowanej sypialni aż chciałoby się poleżeć i poczytać ulubioną lekturę :)

Realizacja - zagłówek podwójnego łóżka na tle geometrycznej tapety

Realizacja - kinkiety ścienne są świetną alternatywną dla tradycyjnych lamp stojących, ponieważ pozwalają zaoszczędzić miejsce na stolikach nocnych

Realizacja - monochromatyczne szarości w sypialni z drewnianymi i geometrycznymi akcentami

Projekt - drewniane i geometryczne akcenty na tle szarości i beżu

Realizacja - widok na szafę z lustrem i całościenną zabudowę z białymi frontami oraz drewnianymi akcentami

Projekt - widok na szafę z lustrem i całościenną zabudowę z białymi frontami oraz drewnianymi akcentami

Beton kontra drewno

Pierwsza łazienka, którą spotkamy w aranżowanym mieszkaniu zaprojektowana została w oparciu o naturalne materiały, współgrające z ideą stylu skandynawskiego, która nawiązuje do bliskiego obcowania z naturą. Na ścianie oraz podłodze zastosowano płytki imitujące beton, natomiast ciepłe odcienie drewna pojawiające się na ramie lustra, szafce podumywalkowej oraz półkach przełamują zimną biel i surowy, betoniczny charakter wnętrza, sprawiając, że pomimo szarości, łazienka wydaje się przytulna. Warto zwrócić również uwagę na geometryczne płytki ścienne, których wzór jest taki sam, jak w kuchni, różniąc się tylko kolorem. Subtelne podświetlenie półki w ścianie prysznicowej jest prostym, lecz niezwykle efektownym zabiegiem, podkreślającym we wnętrzu intymny i nowoczesny charakter.

Realizacja - beton kontra drewno

Projekt - beton kontra drewno

Realizacja - geometryczne płytki, takie same jak płytki w kuchni, różniące się jedynie barwą

Realizacja - beton, drewno, geometria

Projekt - drewno i geometryczne akcenty

Geometryczna fuzja i błękit oceanów

W drugiej łazience zdecydowano się na odważne połączenie heksagonalnych płytek ściennych z równie geometrycznymi płytkami podłogowymi, jednak różniącymi się wzorem, jego intensywnością oraz formatem. I właśnie ta różnica, polegająca na rozmiarze powtarzającej się geometrii pozwoliła na połączenie dwóch innych, na pierwszy rzut oka przeciwnych motywów, i stworzenie z nich jednego, spójnego obrazu. Prezentowane wnętrze jest kolorystycznym dopełnieniem pierwszej łazienki, w której znajdowała się kabina prysznicowa typu walk-in, natomiast w tej propozycji zdecydowano się na wolnostojącą owalną wannę. Błękitne fronty łazienkowych szafek stanowią pewnego rodzaju dominantę, która mimo intensywnej barwy nie wysuwa się na pierwszy plan, a wpasowuje się w całościowy obraz wnętrza na tle geometrycznych płytek. Drewniany akcent ociepla łazienkę i sprawia ją bardziej przytulną.

Realizacja - geometryczna fuzja + błękit oceanów

Realizacja - nowoczesna łazienka ocieplona drewnem

Projekt - geometryczna fuzja + błękit oceanów

Jakie jest Wasze zdanie na temat tego projektu i czy spodobał Wam się efekt finalny aranżowanych wnętrz mieszkania w Krakowie? A może któreś z wnętrz stało się Waszym faworytem? Dajcie znać, co o tym myślicie - czekamy na Wasze komentarze :)

Copyright © Szablon wykonany przez My pastel life